Uxmal (1033 bytes)

Hotel America te CampecheWe hadden ons niet zo hoeven haasten in de jungle van Palenque, want onderweg naar Campeche lopen we weer eens wat vertraging op... Ditmaal niet de bus, maar onze reisleidster. Zoals al eerder vermeld was Cora er soms niet helemaal met de gedachten bij?! Een probleempje met de vliegtickets. Het goede nieuws was dat de tickets safe waren, het slechte dat de safe zich nog te Palenque bevond... Tijdens het langdurige wachten op een haastig bestelde taxi die onze tickets zou brengen, waren opmerkingen in de trant van 'Veel sterkte met je reisleidster...' (zie avontuur te Yaxchilán) niet van de lucht!

Zodoende kwamen we weer eens erg laat aan in onze overnachtingbestemming Campeche. Dat krijg je met al die strakke reisschema's, er gaat altijd wel ièts fout. Het hotel was leuk gebouwd, middenin een patio, eromheen ruime gangen en portalen, zie foto linksboven. Het geheel deed een beetje Escher-achtig aan vond ik - een enkel groepslid deed het meer aan een gevangenis denken, ik neem aan dat ieder zo zijn eigen referentiekader heeft opgebouwd... (Een heel sporadische rotopmerking moeten jullie me toch toestaan, ik hou me al zo in!!!) Overigens waren de kamers zeer benauwd, het beetje verse lucht van de patio kon de muffe lucht in de kamer niet verjagen.

Detail: de neus van ChacDe volgende morgen reden we naar Uxmal, na een uitgebreide discussie of we niet liever Uxmal over zouden slaan, zodat we wat meer tijd hadden om te relaxen op Isla Mujeres. Men had iets te veel ruïnes gezien! Met maar één stem verschil is Uxmal toch doorgegaan, gelukkig maar, want Uxmal had ik zeker niet willen missen.

Uxmal is een Maya stad die in de Laat Klassieke Periode (600 tot 900 na Christus) haar bloeitijd kende. Uxmal en Chichén Itzá worden de 'Puuc sites' genoemd, naar de Puuc heuvels in dit gebied. Ook na het verval van de zuidelijke Maya laagland centra als Tikal en Palenque duurt de bloei van Uxmal voort. Pas rond 1000 na Christus, toen de Tolteken Yucatán binnendrongen en hun hoofdstad vestigden in Chichén Itzá, nam de groei van Uxmal af.

'Uxmal' betekent in Maya: drie maal gebouwd. In feite is Uxmal zelfs vijf maal gereconstrueerd! Uxmal ligt in een droog savanna gebied waarin zeer weinig water beschikbaar was. Door bronnen (cenotes, Piramide van de Tovenaar of: Huis van de Dwergzie Chichén Itzá) en grote basins waarin regenwater verzameld werd (en waarin muskieten lekker konden broeden...) kregen de Maya's het toch voor elkaar een aanzienlijke bevolking gedurende het droge seizoen van water te voorzien. Vanzelfsprekend was Chac de regengod (je spreekt uit: 'Jac', ik kreeg al argwaan na Jacs' magische woorden in Teotihuacan...) zeer belangrijk voor de Uxmallers, je komt zijn beeltenis dan ook overal tegen - zie bijvoorbeeld linksboven en -onder. Een zeer kompleet beeld van Chac kan je op de Chichén Itzá en de Isla Mujeres pagina vinden.

Met Chacs versierd torentjeDe belangrijkste gebouwen zijn het Paleis van de Gouverneur en de Tempel van de Tovenaar, zie boven. De Tempel van de Tovenaar is op een wel heel steile piramide gebouwd! Als je goed kijkt op de foto zie je rechts menselijke gestaltes op handen en voeten afdalen. Voor iedereen met hoogtevrees zijn vrijwel alle piramides taboe, naar boven gaat wel zolang je niet omkijkt, maar naar beneden is rampzalig. We hebben al heel wat mannen, vrouwen en kinderen voorzichtig treetje voor treetje schuifelend op hun kont zien afdalen, onder begeleiding van hulpvaardige familieleden. Hier waren de treetjes zo smal dat je er niet op kon zitten en zelfs niet je hele voet erop kon zetten (vanaf schoenmaat 36!). Gelukkig had men een touw gespannen waaraan je je Zwarte baby leguaan (hij ziet er groen uit ja, maar hij schijnt zwart te worden als ie groot is(?).vast kon houden. Ik vond het wat steil en Jac had serieuze bedenkingen. Helaas, geen tovenaars beschikbaar die ons van boven naar beneden materialiseerden!

De Tempel van de Tovenaar wordt ook wel het Huis van de Dwerg genoemd. Volgens de legende heeft een dwerg deze piramide in één nacht gebouwd, dit om de gouverneur eens even te laten zien wie er de baas was. Mijn reisgids vond het maar een rare legende, verzonnen door mensen die te veel vrije tijd hebben (toen ook al?). Ik begrijp prima dat kleintjes dominant gedrag vertonen, maar maak me zorgen of de dwerg ooit nog van zijn piramide af heeft durven te komen!?

Even weer serieus. Op onze tocht naar het verderop gelegen Zwarte leguaan, wel 1 meter lang!balveld en de jaguars voor het paleis van de Gouverneur (rechtsonder) zagen we een schattig baby leguaantje en ook nog een stevig formaat volwassen zwarte leguaan, zie foto's. Leguanen zijn zeer geschikte fotomodellen, ze blijven doodstil zitten totdat het je eindelijk gelukt is een bevredigende foto te maken!

Ik zou het balspel nog even toelichten. Bij dit spel spelen twee teams tegen elkaar. De bedoeling is zonder gebruik te maken van voeten of handen (of soms speelde men met bats) de bal door de ring (zie linksonder) te werken. Jaguars voor het Paleis van de GoeveneurHet schijnt gebruikelijk geweest te zijn de captain van het verliezende team of wellicht het gehele team na afloop te offeren. Door sommige geleerden wordt geopperd dat het juist het winnende team was dat geofferd werd. ErgensPelota doel zit daar wel wat in vind ik, want je gaat toch niet minderwaardige verliezers aan je strenge god offeren, die gun je alleen het beste van het beste! Een hele eer hoor, om geofferd te worden. En zo kan je als mindere speler toch nog eens triomfen smaken!

We gaan op weg naar Chichén Itzá, waar een zeer groot balspel terrein aangelegd is.

Zin in een spelletje?

Heb je je eigen offer theorien? Ik ben benieuwd!

Literatuur en links Homepage Virtual Traveling Kaart Mexico Inlaadtijden drastisch beperken? En toch beeldvullende foto's op je scherm of printen? Druk dan op deze knop! Reis voortzetten