Welkom in ons museum!

Antropologisch Museum

'Smile!!!'
Het 'Museo Nacional de Antropología' staat in het noorden van het Chapultepec park, een immens park met veel water, een dierentuin, Hier valt minder te lachenoveral kraampjes, ladingen  musea en heel veel Mexicanen. In het park kan je aardig ronddwalen, wij in ieder geval wel, zodat we al een paar uur onderweg waren voordat we dit beroemde museum gelokaliseerd hadden.

 

In het museum zelf kan je ook aardig dwalen, niet verdwalen want het is overzichtelijk opgezet, maar wel zeer lang vertoeven. Het is een volkenkundig museum waar de geschiedenis van de mensheid in het algemeen (zie bv. rechts) Aardewerken die van Mexico in het bijzonder kan zien.

Wij hebben ons geconcentreerd op de Maya cultuur, aangezien we gedurende deze reis vooral Maya tempels zouden bezichtigen. Helaas hebben we dus de Totonaken, Zapoteken, Mixteken, Huasteken, Teotihuacanen, Tarasken etc etc links laten liggen.

De foto's tonen Maya beeldjes en aardewerk, voornamelijk uit de klassieke periode. Hieronder links een vruchtbaarheidsbeeldje van een vroegere beschaving (vraag niet welke!).Vruchtbaarheidsbeeldje

Even heel in het kort wat geschiedenis. Vaas met pikje

In het millennium voor ChristusVaas met kopje waren vooral de Olmeken aan de macht, daarna de Maya's (250 - 900), gevolgd door de Tolteken (700 - 1200) en de Azteken (1300-1500). In 1519 vielen de Spaanse 'Conquistadores' Mexico binnen.

De Maya periode wordt onderverdeeld in preklassiek: voor 300 AC, klassiek: 300 - 800 AC en laat klassiek: na 800 AC.Quatzalcoatl Hierbij moet opgemerkt worden dat er onder de geleerden de nodige meningsverschillen spelen aangaande deze tijdsindeling. Ik hou me aan de conventionele indeling.

De klassieke hoogtijdagen speelden zich af in de tropische regenwoudgebieden in Guatemala, Honduras en Mexico, bv. in Copan en Tikal. Omstreeks 800nC werden de Maya's hier verdreven en vestigden zich in de laaglanden van Mexico: het schiereiland Yucatan, bv. Uxmal en Chichén Itzá.

Aardewerk uit de preklassieke periode is relatief simpel, aardewerk uit de klassieke periode daarentegen is zeer creatief en heeft vaak mooie kleuren en leuke uitstulpsels als pootjes of hengsels (zie rechtsboven). Het aardewerk uit de postklassieke periode is wat 'barokker', zie links. Dit is een wierookbrander uit Mayapan (vlak bij Chichén Itzá) die de gevederde slang Quatzalcoatl inOp z'n kop menselijke gedaante voorstelt ('t is maar dat je het weet).

Wat achtergrondinformatie over de talen: er zijn zo'n 30 verschillende Mayatalen. In Guatemala worden er 22 gesproken. In Mexico komen vandaag de dag de volgende Mayatalen voor: Yukateeks, Lacandón, Tzeltal, Tzotzil, Chol, Tojolabal, Mam (vluchtelingen uit Guatemala) en Huaxteeks. De Mixteken en de Zapoteken spreken veel verschillende talen, tonentalen die tot de Oto-Mangue-taalfamilie behoren. Vaak verstaan Mixteken uit verschillende dorpen elkaar niet, omdat de verschillende varianten onderling sterk afwijken.

En wat achtergrondinformatie over het schrift: de Maya's en de Zapoteken hadden een hiëroglyphisch schrift, waarin beeld- en fonetisch schrift gecombineerd werden, precies zoals in het Oude Egypte. De Nahua's hadden een beeldschrift, dat niet taalgebonden was (een soort stripverhalen zonder tekst). De Mixteken gebruikten ditzelfde schrift in hun codices.

Na nog een bezoekje aan de dierentuin (was gratis, altijd leuk voor Nederlanders) hebben we de bus naar ons hotel genomen, waar we strompelend aankwamen. En dan te bedenken dat enkele van onze mede-groepsreizigers niet alleen het museum en het park hadden 'gedaan', maar ook nog op de Latin American wolkenkrabber van het uitzicht hadden genoten, de 'la Merced' markt hadden bezocht en de Zocalo (centrale plein) met Kathedraal onveilig hadden gemaakt...

 

Wij reizen door!

E-mailen!

Literatuur en links Homepage Virtual Traveling Kaart Mexico De foto's zijn schermvullend heel wat mooier! Reis voortzetten