Garuda (beschermende figuur) voor de Krishna Mandir, Durbar Tole, Patan.Kathmandu, pagina 2 van 4

 

Durbar Tole Kathmandu, Maju Deval TempelWe bezoeken Durbar Square heel vroeg in de morgen, we waren al voor zeven uur wakker! Het licht is slecht (ook hier is het mistig voor half negen) en na Bhaktapur ben ik een beetje teleurgesteld door dit Durbar Tole. Hier lijkt alles veel commerciëler, zo zijn er bijvoorbeeld diverse 'Sadhus' (rondtrekkende heilige Hindi mannen, die al hun bezittingen opgegeven hebben), pontificaal voor tempels gezeten, die betaling eisen als je foto's van hen wilt maken. Sadhus zullen het niet op prijs stellen om inbegrepen te worden in mijn definitie van commercie, aangezien ze de moeilijke beslissing genomen hebben om van al hun aardse bezittingen afstand te doen (logisch dat ze iets willen hebben in ruil voor die foto's?).

Behalve de 'Sadhus' zijn er heel wat meer mensen die hun diensten aanbieden, en dat terwijl wij alleen maar even rustig willen rondkijken om het dagelijks leven gade te slaan. We proberen dit bovenop de Maju Deval, een beroemde tempel vanwaar je een uitstekend overzicht hebt over Durbar Tole. Maar we missen de rustige sfeer van Bhaktapur, alweer, misschien was het beter geweest als we eerst Kathmandu bezocht hadden en daarna Bhaktapur.Shiva Parvati Tempel gezien vanaf de Maju Deval, Durbar Tole.

Vanaf de Maju Deval kan je een deel van Basantapur Tole overzien, een groot plein totaal bedekt met souvenirs, uitgestald op kleden voor de verkoop. We steken dit plein over zonder iets te kopen - niet al te makkelijk - en duiken een klein straatje in, de vroeger zeer bekende Freak Street, waar we in een duister restaurantje met de weinig toepasselijke naam 'Mona Lisa' ontbijten. Met nieuwe moed gaan we vervolgens te voet op weg naar Patan, we zullen naar het zuiden van Kathmandu lopen en de heilige Bagmati rivier volgen, de rivier die Kathmandu en Patan scheidt. Hierlangs liggen allerlei interessante tempels volgens onze LP.

Markt op Basantapur Tole

We hebben inderdaad langs de rivier gewandeld en we zagen inderdaad allerlei interessante dingen, Sadhu voor de Maju Deval op Durbar Tolemaar de tempels waren een beetje oud... De mensen die hier wonen zijn erg arm en de scholen hier lijken ook niet al te welvarend... We zagen vernielde tempels en stupa's, enkele geheel oranje geschilderde beelden van goden, vuilverbranding langs de rivier, een crematorium (ik noem het nog apart), verlaten huizen, scholen met speelplaatsen die uitliepen in de rivier. Het was alsof we in een andere wereld terecht gekomen waren, een wereld waarin ik niet graag thuis zou horen.

Het Krishna Mandir, Durbar Tole, Patan.hele eind lopen bleek toch niet zo'n goed idee en bovendien raakte ik nogal down van de sfeer in deze strook langs de rivier. Dus gingen we weer terug de stad in en namen een autoriksja naar de andere kant van de rivier, naar het centrum van Patan. Durbar Tole van Patan was weer heel wat rustiger dan Durbar Tole van Kathmandu, een beetje vergelijkbaar met Bhaktapur. Ook hier was op het centrale plein niet zo veel verkeer, in de rest van het stadje was het trouwens wel druk. Op het plein hadden we voldoende tijd om te genieten van de aanblik van al deze tempels. In de Koningssteden zie je, waar je ook bent, overal enorme hoeveelheden tempels staan. Als je in Europa rond reist ben je al heel enthousiast als je één mooie Romaanse kerk ziet, maar hier in de Kathmandu Vallei zie je waar je ook kijkt interessante tempels! Natuurlijk raak je hier snel gewend aan, na de eerste verbazing. Maar nu, nu ik al de foto's weer zie, ben ik weer geheel opnieuw onder de indruk en dat gevoel verdwijnt niet meer zo snel (tja, wat wil je, met Veldhoven als referentie!).

Durbar Tole, Patan. Uitzicht op Bhimsen Tempel, Vishwanath Tempel en (rechts) de Krishna Mandir.

Enkele tempels in Patan kan je op deze pagina zien. Mij trok vooral de marmeren ‘Krishna Mandir’ tempel. Hij doet me Detail Basantapur Toren, deel van het Oude Paleis, Durbar Tole Kathmanduop de één of andere manier denken aan een tekening van Escher: vele bogen die zichzelf op verschillende niveaus herhalen. De beschermende 'Garuda' beelden vind ik ook heel mooi, zo rustig als ze met hun gouden glimlachjes uittorenen boven het dagelijkse leven.

Vandaag zagen we alweer erotisch snijwerk, zowel in Kathmandu als in Patan. Jacques durft nooit meer te klagen! Voor de cultureel breed geïnteresseerde lezertjes zal ik nog een paar voorbeelden laten zien van de Jagannath tempel en van het Koninklijke Paleis aan de kant van Basantapur Tole, beide in Kathmandu en van de Jagannarayan tempel in Patan. Als je braaf doorleest op deze pagina's kom je ook nog een lichtelijk schokkend detail van de Bachhareshwari Tempel in Pashupatinath tegen, naast de heilige Bagmati rivier. Het was niet makkelijk deze tempel te vinden, zoals je verderop dus kan lezen, maar met zo'n doel voor ogen geven we niet makkelijk op!

Een van de meer interessante uitsnijdingen van Basantapur Toren.


E-mail!

Literatuur en links Homepage Virtual Traveling De kaart van India & Nepal Je geeft het toch niet op? Wordt vervolgd..