Monte Alban (702 bytes)

Monte Alban (10 kilometer ten zuiden van Oaxaca, sorry, foutje in de routekaart) was eeuwenlang de hoofdstad van het Zapotekenrijk. De bloeitijd van Monte Alban was de klassieke periode van circa 300 tot 900 na Christus. Monte Alban is een enorme tempelstad, gebouwd op de top van de 'Witte Berg', vandaar de naam. In de achtste eeuw voor Christus is men al begonnen met de bouw van Monte Alban. Wie 'men' was is niet helemaal duidelijk, wellicht Olmeken. In ieder geval hebben de stichters van deze stad letterlijk bergen verzet: de top van de berg is over een gebied van 40 vierkante kilometer afgegraven en geŽgaliseerd, waardoor er een enorm plateau is ontstaan. Monte Alban

De situering van Monte Alban is waarschijnlijk gekozen met het oog op verdedigingsmogelijkheden, maar naar mijn idee zou evengoed het goddelijke uitzicht een rol hebben kunnen spelen. Vroeg in de ochtend uitkijkend vanaf een tempelruÔne, lekker in het zonnetje met een verkoelend windje, hebben we vrij zicht op een groot deel van het terrein en de omliggende vlakte en bergen, indrukwekkend. Een zeer geschikte plaats om te mediteren, filosoferen en sterren te kijken. Maar we zullen het nuchter houden. Overigens: in de beginperiode had het tempelcomplex van Monte Alban een puur religieuze functie. Mijn theorie is dus zo gek nog niet!

In de eerste eeuw voor Christus veroverden de Zapoteken Monte Alban. Monte Alban ontwikkelde zich tot een echte stad, met circa 25000 inwoners.Danser? In de negende en tiende eeuw na Christus raakte Monte Alban geleidelijk aan ontvolkt, de Zapotheken trokken naar naburige plaatsjes als Yagul en Mitla. Zo werd Monte Alban een dodenstad, waar de Zapotheken en vanaf 1100 na Christus ook de Mixteken hun doden kwamen begraven. Voor notabelen werden prachtige grafkamers gebouwd, die zo ingenieus verborgen werden, dat ze pas deze eeuw ontdekt zijn. Tijdens ons bezoek waren de belangrijkste graftombes helaas gesloten voor bezichtiging.

Hiernaast een 'danzante', bij de tempels zijn diverse reliŽfs gevonden van levensgrote figuren. Uit kalendertekens die op enkele reliŽfs stonden, is afgeleid dat deze vermoedelijk nog van voor Christus dateren. De term 'danzante' slaat op ťťn van de vele interpretaties van de voorstellingen op de reliŽfs: dansende mensen. Een andere interpretatie is geketende gevangenen, weer een andere is dat dit voorstellingen van lichamelijke afwijkingen aan mensen waren, voor de biologieles zeg maar. Je ziet, je kan hier alle kanten mee op. Zeer geschikt voor een psychologische test: je interpretatie zegt meer over jezelf dan over de voorstelling. Originele interpretaties gaarne E-mailen! (Op 1 met stip staat momenteel: 'Hunchback met zielig piemeltje'. Afzender en interpretatie beschikbaar bij uw gastvrouwe!)

En als je klaar bent met je wetenschappelijke interpretatie kunnen we verder!

Originele interpretaties gaarne e-mailen!

Literatuur en links Homepage Virtual Traveling Kaart Mexico Inlaadtijden drastisch beperken? Druk dan op deze knop! Reis voortzetten