Uitzicht op vulkaan Agua???Antigua

Antigua is de eerste hoofdstad van Guatemala, tenminste vanaf de Spaanse overheersing gerekend. De oorspronkelijke naam was Santiago de los Caballeros de Guatemala of zelfs: 'La muy Noble y muy Leal Ciudad de Santiago de los Caballeros de Guatemala'! De stad ligt 1500 meter hoog, we zitten dus nog steeds op respectabele hoogte ten opzichte van de muskieten! Antigua heeft een heel aangenaam klimaat,Catedral de Santiago het is warm maar niet t.

Natuurlijk waren er weer wat donderbuitjes, alhoewel het deze keer voornamelijk bij dreigen bleef. Dit leverde wel prachtige luchten op: zie links de foto van de Catedral de Santiago op de Zocalo.

Antigua wordt omringd door drie vulkanen: Agua, Fuego en Acatenango. Agua is te zien vanuit de hele stad, behalve als het bewolkt is. Fuego ontleent zijn naam ('vuur') aan de rookpluim die eruit opstijgt en de rode gloed 's nachts. Helaas was dit dus ook niet te zien. De foto rechtsboven geeft een impressie van ons uitzicht op vulkaan Agua...

La Merced

Een stad bouwen temidden van de vulkanen lijkt vragen om problemen! En inderdaad, die bleven dan ook niet lang uit! Vlak na het ontstaan van de stad in 1527 werd Antigua verwoest door Ruineeen vulkaanuitbarsting van de Agua (kennelijk toch niet zo waterig!). Vlak naast het verwoeste centrum werd toen een nieuwe stad gebouwd in 1542. Dit hielp niet veel, want sinds het ontstaan is de nieuwe stad 16 maal geteisterd door aardbevingen, overstromingen en branden. In 1773 ging het definitief fout: Arco de Santa Catarinaeen enorme aardbeving verwoeste de stad en de hoofdstad werd verplaatst naar Nueva Guatemala, nu Guatemala City. Santiago raakte toen onder de naam Antigua Guatemala (het oude Guatemala) bekend. In februari 1976 werd Antigua weer opgeschrikt door een hevige aardbeving. Mijn reisgids schreef enthousiast over een 'survival of the fittest' theorie voor gebouwen!

De stad is nu een soort life museum van de Spaanse Coloniale geschiedenis, men heeft namelijk wel wat pogingen tot heropbouw gedaan, maar er verkeren nog heel wat ruines in zeer authentieke staat! Op enkele andere plaatsen is men vooral voorgevel gericht aan het restaureren geweest, wat soms een soort idee geeft dat je op een filmset loopt.

Alleen de kerk 'La Merced' (foto midden boven), gebouwd in 1694 en herbouwd in de 19e eeuw, waar ook de mooie barokken voorgevel uit dateert, ziet er solide en goed onderhouden uit. Een tiental jaar voor de laatste aardbeving had men de konstruktie van de kerk gelukkig goed versterkt. Toen wij de kerk bekeken was men bezig de zijkant op te schilderen in dezelfde kleuren als de voorgevel. Die kleuren komen ook weer terug in de beroemde 'Arco de Santa Catarina', zie links. Als je door deze poort loopt kom je bij de achterkant van 'La Merced'.

Straatje

Antigua is een leuke stad om door te wandelen, sfeervol, afwisselend en ruime gelegenheid tot rustig verpozen in onverwacht opduikende patio's vol planten, beeldjes, bloemen en fonteinen.  Ik was verrukt over de vele bloeiende daken, hierboven een indruk van een typerend straatje aan de buitenkant van het stadscentrum.

Geheel tot rust gekomen (alwr?!) gaan we verder!

E-mailen!

Literatuur en links Homepage Virtual Traveling Kaart Mexico Deze foto's zijn zoveel mooier als je ze beeldvullend kan bekijken! Interesse? Druk dan op deze knop! Reis voortzetten